fredag den 2. december 2016

Quinta do Noval - Winemakers dinner med Seely

Stort, anerkendt brand med historiske rødder og Single Quinta med enkeltmarksvin. Det er ikke alle portvinsmærker, der kan bryste sig af at tilbyde det hele på en gang – og samtidig være stærk både når det gælder Vintage, fadlagret portvin og sågar bordvine. Men det kan Quinta do Noval, som derfor fortjent regnes for en af de absolutte fornemmeste quintaer i Douro og et af de mest træfsikre portvinsbrands.
Vingården nævnes ved navn første gang i 1715 og har haft mange ejere gennem tiderne. Nævnes her skal portvinsfamilien Rebello Valente, som i sin tid fik quintaen af selveste Marquis de Pombal, men i 1894 solgte den til António José da Silva. Sidstnævntes svigersøn, Luís Vasconcelos Porto, stod for den omfattende renovering og anlæggelsen af de smukke brede terrasser, som den dag i dag er et af kendetegnene ved Quinta do Noval. Siden var quintaen ejet af van Zeller familien, som dog på grund af kapitalmangel og uenighed blandt arvingerne måtte give op i 1993, hvor den blev solgt til den nuværende ejer, det franske forsikringsselskab AXA Millésimes, der også ejer flere vinslotte i Bordeaux. AXA ansatte med det samme engelske Christian Seely som daglig leder, og selv om Seely i 2000 blev udnævnt til administrerende direktør for hele AXA Millésimes, har han bevaret sin tætte tilknytning til Noval.


Det var derfor en stor glæde, at det lykkes bestyrelsen i The Vintage Port Club at få lavet en aftale med Christian Seely, hvorfor han gæstede klubben til Winemakers Dinner på Restaurant Nordatlanten i Nordatlantisk Hus i Odense den 1. december. Som vanligt omfattede arrangementet først en stor smagning – denne gang med intet mindre end 17 portvine – og derefter middag med en flot fire retters menu, kreeret af køkkenchef Mie Pedersen.
Quinta do Novals gode ry bygger dels på en lang række fremragende portvine herunder ikke mindst fra enkeltmarken Nacional og dels på selve quintaens smukke beliggenhed i baglandet bag Pinhão, hvor de store hvidkalkede terrasser med bogstaverne Noval påmalet er en fryd for øjet. Noval har også et lille smagelokale ved kajen i Gaia, men ellers er alle faciliteter rykket op til Douro, hvilket på den ene side er atypiske for et af de gamle store mærker, men på den anden sådan set understreger karakteren af også at være Single Quinta.


Noval produceret såvel Vintage under navnet Quinta do Noval (når druerne kun kommer fra selve quintaen), Silval (opkaldt efter en vingård i vingården, men også med brug af druer udefra) og Nacional, som er en særlig mark.
Historien om enkeltmarksvinen Nacional er et kapitel for sig. Under sit arbejde med at genplante vinmarker valgte Luís Vasconcelos Porto at bevare nogle upodede vinstokke, som åbenbart havde overlevet phylloxeras hærgen i 1860´erne. Normen er ellers at pode stiklinger af Vitis Vinifeira arten (den art som bruges til den meste vinproduktion i dag) på amerikanske stokke af en anden art, som er resistent overfor vinlusen. I dag genplantes marken stadig med upodede vinstokke, som trives fint netop her af en eller andet grund. Der er tale om en blanding af Touriga Nacional, Touriga Franca, Tinto Roriz, Tinto Cão samt ca. 20 % Sousão. Sidstnævnte menes netop at være årsagen til den intense, dybe farve i Nacional. 
Det menes, at de første vine fra marken blev sendt på markedet allerede i 1920´erne, men den første registrerede årgang er den legendariske Nacional Vintage 1931, som kun få har smagt. Siden er der jævnligt deklareret, men vel at mærke kun i år, hvor kvaliteten er i top, hvilket ikke altid er de samme år som Noval deklareres. Produktionen af Nacional er selvsagt ikke stor, idet der laves rundt regnet op mod 250 kasser mod 1200-5000 kasser Noval Vintage. Flaskernes sælges eksklusivt og selv om vinene ofte opnår høje karakterer, skal der ikke være tvivl om at reglen om udbud og efterspørgsel har stor indvirkning på prissætningen. Ofte lader huset flaskerne lagre i egen kælder til de opnår tilstrækkelig udvikling til at blive sendt på markedet. Det gjaldt fx Nacional 2001, som lige er sendt ud, og som vi var heldige at have med på smagningen som nogle af de første.      


Noval og Nacionals storhedstid var nok i årene efter genplantningen og frem til starten af 1970´erne, hvorefter der var nogle mere magre år. Med AXAs kapital og under Seelys ledelse oplever huset igen et løft helt op i forreste række.
Jeg har tidligere deltaget i en smagning af Noval og Nacional i klubben, hvor vi smagte begge i årgangene 1970, 1978, 1982, 1985 og 1987 samt Quinta do Noval i 1931. Denne smagning omfattede bade Colheitas og Vintage fra Silval, Noval og Nacional. Følgende vine blev smagt:


Da Silva 1931
Vinen blev serveret blindt som en overraskelse. Ud over producentnavnet er eneste påskrift ”Matured in Wood”, så der er derfor nok tale om en Colheita, aftappet for en del år siden. Så nej, der var ikke tale om den legendariske Nacional Vintage 1931!
Brun med orange kant, meget uklar. Kraftig duft af farin. Orange og farin samt lidt metallisk smag. Noget lav på syre. En spændende gammel sag, men ikke harmonisk og efter min mening med sine bedste år bag sig (89).

Noval Black
Sortlilla med lys lilla kant, klar. Duft af ren frugt, solbær, hyldebær og lidt kærnemælkspræg. Meget ren stil med udpræget præg af solbærsaft, lidt lav på syre og uden tanniner. Blød og indbydende, men også helt ukompliceret (86).

Noval LBV 2011
Mørk rubin, næsten uigennemsigtig, farver glasset. Mørke bær og solbær i næsen. Betydelig mere struktur end Black, mere kraft og med god frugt og syre samt bløde tanniner. Et fint glas og med god lagringspotentiale (90).


Noval Vintage 1955
Orangebrun, uklar og tåget. Ikke så ekspressiv, men fin næse med lidt orange og en let brændt tawny karakter. Tilstrækkelig med syre, karamelpræg, men mangler lidt frugt. Smager faktisk fint, men ikke harmonisk. Der var desværre tale om flaskevariation, idet det andet bord fik en langt bedre flaske. Giver alligevel pæn karakter, men dog ikke helt i top (90). 

Noval Vintage 1963
Rødbrun med lys kant, ok klar. Dejlig duft af jordbær og kirsebær, måske lidt stikkende og sprittet i starten, men det forsvandt efter lidt tid. Stadig med frugt og bær, flot struktur med rigtig fin balance. Et dejligt, modent og indsmigrende glas, som stadig er holdbart, men nok ikke på den lange bane (97). 

Noval Vintage 1982
Rødbrun, lidt mørkere, ikke så intens. Kraftig med jordbær og marmeladepræg i næsen. Ikke så kompliceret, mangler lidt frugt og struktur, sød med kort hale (89).  

Noval Vintage 1994
Mørk rubin med lys kant, klar. Lidt kærnemælk til at begynde med, men ellers dejlig duft af solbær, boysenbær og andre mørke bær. Flot og kraftig struktur med fin frugt og elegance. Et flot glas, der stadig har mange år foran sig, men også kan drikkes nu, hvor andre fra samme år nok skal bruge længere tid (94).

Noval Vintage 2014
Mørk sortlilla, farver glasset. Ribena og ren frugt, solbær, ikke så ekspressiv i næsen. Frisk frugt og god balance, overraskende bløde tanniner af så ung en vin, fin eftersmag. Meget ung, men ikke afskrækkende rå (90). 


Nacional Vintage 1999
Mørk rubin med rød kant, ikke helt klar. Lidt underlig, men ikke dårlig duft af våd jord, kærnemælk og brombær. Kraftig med godt med frugt, fin struktur og balance, bløde tanniner (93).

Nacional Vintage 2001
Mørk, sortlilla og uigennemsigtig. Intens med solbær og mørke bær samt chokolade. Rig på frugt, koncentreret, frisk og fint med tanniner. Lidt vel lukket her og nu, men med stort potentiale (95).

Noval Colheita 1964
Noget af en stilskifte. Orangebrun, klar. Flot intens duft af abrikos, orangeskal og mandel, måske en smule sprittet, men det svandt i takt med, at den fik lidt luft. Cremet og blød i munden med dejlig fyldig smag af orange og farin. Flot harmonisk og helt i top (95).

Noval Colheita 1986
Orangebrun med lys kant. Ikke så ekspressiv i næsen med rosin og mandel. Mindre cremet og lidt vel meget syre. Ikke helt så harmonisk, men fint glas (92).

Noval Colheita 2000
Rødbrun, klar. Lidt røde bør i næsen, men også nødder, ikke så åben. Orangeskal og nødder samt stadig med lidt frugt (88).

Noval Colheita 2003
Rødbrun, klar. Fin duft af nødder og lidt figen, men også mørke kirsebær. God smag med hasselnødder og lidt krydderier, men stadig lidt vel ung af en Colheita at være (90).


Noval Vintage 2003
Mørk rubin, klar. Solbær, boysenbær og lidt chokolade. Meget koncentreret og intens med fin struktur, men har brug for mere tid til at åbne sig og vinde flere nuancer (93).

Noval Silval Vintage 2003
Mørk rubin med rød kant, ikke helt klar. Ikke så ekspressiv i næsen, men med kirsebær og mørke bær. Mere ren frugt, lettere og ikke så kompliceret, men så afgjort et ok glas (89).

Nacional Vintage 2003
Mørk sortlilla, uigennemsigtig. Solbær og mørke bær. Meget koncentreret og fyldig, nærmest kødfuld, krydret og intens med kraftige tanniner. Vil udvikle sig meget (92). 



Ved den efterfølgende middag, som bestod af muslingesuppe med tørret lange, mørbrad med braiseret osso buco, nordiske oste samt is med karamel og mandler, blev der endvidere serveret følgende vine:
Sino da Romaneira Branco 2013
Cedro do Noval Tinto 2010
Quinta do Noval Tinto 2007
Quinta do Noval Silval Vintage 2000
Quinta do Noval 20 Years Old Tawny
Alt i alt en aften, der beviste husets store kvalitet – og det altså både når det gælder bordvine, LBV og Vintage samt fadlagret portvin.


Du kan i øvrigt læse mere om Quinta do Noval her, ligesom Christian Seely har sin egen blog.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar